i 2025 vil det på forskjellige måter bli markert at frimureriet på Vestlandet er 150 år.
Oscar til de syv Bjerge fyller 150 år, Utstein i Stavanger 100 år, Bergens Provincialloge 100 år og Ordenshuset i Bergen 50 år. Det vil på denne siden komme mer informasjon om alt fra arrangementer, markeringer og informasjon om jubilantene. Allerede i januar starter den første markeringen i Oscar til de syv Bjerge: https://frimurer.no/loger/johannes/oscar-bergen
For interesserte kan en studere organisasjonskartet for Bergen Provins.
Også i år bemanner brødre fra Frimurerordenen i Bergen grytene for Frelsesarméen. Vår plass er, som i fjor, på Torgalmenningen ved Galleriet.
Lørdag 26. oktober 2024 møtes sangerbrødre fra Bergens Provins i Stavanger! Det blir sang av frimurerkorene fra Sunnhordland, Haugesund, Bergen og Stavanger!
Alle brødre med ledsagere ønskes velkommen til konsert kl 18 i Ordenshuset i Stavanger!
Tirsdag 17. september 2024 markerer Bergens Provincialloge sin Høytidsdag nr 99 år. Provinciallogen ble etablert i 1925 og en kan trekke en linje fra Kaigaten 4 og den første Provincialmester, Kasper Kruse Kielland til Jonas Reinsgate 14 og dagens Provincialmester, Hjalmar Olseth (se bilde).
Men den offisielle frimurervirksomheten her i vest (det hele) startet allerede 29. juli 1875 med innvielsen av loge nr 2 i Norge, St Johanneslogen Oscar til de syv Bjerge. Bergens Provincialloge omfatter Rogaland og Vestland fylke og teller i dag nesten 2000 medlemmer. Syv Johannesloger, tre Andreasloger og en Stewardloge hører til i disse fylkene.
Dersom vi imidlertid skal lage en tidslinje for utviklingen av det som i dag er blitt Bergen Provins, så må vi starte i 1872. Fra våre historiske skrifter påpeker at det ble opprettet en loge i Bergen allerede i 1785, men det fortelles videre at den etter noen år ble lagt ned.
I 1872 bodde det i Bergen flere brødre som var opptatt enten i Christiania eller i utenlandske loger. Bylege Fredrik Wilhelm Stabell henvendte seg til arveprins Oscar i 1872 og rådførte seg med tanke på hvordan en burde går frem for å få opprettet en egen selvstendig loge i Bergen. Prinsen antydet at de i alle fall burde være mer enn 30 brødre for å danne egen loge. 29. juli 1875 ble broder Hans Henrik Ramm ble installert som den første Ordførende Mester i St. Johanneslogen Oscar til de syv Bjerge.
St. Johanneslogen Oscar til de syv Bjerge var nå i vekst og etter et par år med leiede lokaler i Kong Oscars gate 11 ble nye lokaler i Kaigaten 4 tatt i bruk 1877.
Frimureriet opplevde nå en god vekst på Vestlandet og både i Stavanger etter hvert i Haugesund ble det opprettet loger. I Bergen ble det 11. januar 1922 opprettet en Stewardloge, men det gikk bare tre år før Bergens Provincialloge høytidelig kunne innvies den 24. september 1925, med Kruse Kielland som provinsens første Provincialmester.
Etter hvert som årene har gått er det blitt større virksomhet de fleste steder. I Stavanger fikk man tidlig tak i det sentrale bygget i Løkkeveien, og etter noen utvidelser gir dette i dag rom for både Stewardsloge, Andreasloge og to Johannesloger, samt en broderforening.
I Bergen så Frimurerlogen seg nødt til å flytte fra de gamle lokalene i Kaigaten. Både størrelsen på bygget og reguleringsplanene for området i Marken ga lite håp for fremtiden der. Det nye logebygget i Fosswinckelsgate/ Jonas Reinsgate ble innviet i forbindelse med Oscars til de syv Bjerges 100-års jubileum.
I Haugesund fikk de utover på 1990-tallet etablert seg skikkelig i et eget bygg som i dag gir rom for både Andreasloge og Johannesloge, samt en broderforening. Dessuten har brødrene på både Voss og Stord fått opprettet egne loger de siste årene.
I hele Bergen provins er det en hektisk virksomhet med møter hver dag i de forskjellige gradene. Ordenshuset i Jonas Reins gate kan også leies ut til arrangementer som brylluper, bursdager mm. Den «moderne tid» kan en gjerne kalle det, men tradisjonene består!
Takk til Per Tillier for betydelig bidrag til tekst. Teksten over tar utgangspunkt i et foredrag av Per Tillier.
Ukentlig i langt over 100 loger, samles det inn midler som skal brukes til å hjelpe medmennesker som trenger vår hjelp, i og utenfor Ordenen. Vi samler inn midler i alle møter, og tyngden av de innsamlede midler går til enkeltmennesker og familier som trenger hjelp i hverdagen. Vi samarbeider med organisasjoner, menigheter og miljøer som ser og opplever nød og problemer. En andel av alle innsamlede midler går hvert år til det vi kaller en Fellesgave. I anledning at Den Norske Frimurerorden markerer 275 år med aktivitet i Norge, er det besluttet at årets fellesgave totalt er på to millioner kroner fordelt på de fire provinsene.
Vår støtte i dette vårt jubileumsår går til:
- Røde Kors Trøndelag – besøkstjenesten (Trøndelag)
- Kampanjen HYSJ i regi av Kirkens SOS (Bergen)
- Klokkeklovnene – arbeid blant demente (Oslo)
- Frelsesarmeens velferds- og hjelpearbeid i nord (Tromsø)
- I Bergen var det Kampanjen «Hysj» i Kirkens SOS som ble tildelt gave fra Ordenen!
Kirkens SOS mottar hvert døgn mange henvendelser fra barn og unge som trenger trygge voksne å snakke med. Kortfilmen HYSJ, med premiere i 2023, adresserer nettopp dette. Filmen er basert på en sterk og sann historie, selvopplevd og laget om til film av Pål Espen Kilstad. Filmen har til nå mottatt mer enn 30 utmerkelser verden over. Filmen tar for seg omsorgssvikt, mobbing, suicidalitet, psykisk vold og ikke minst rusproblemer. Filmen HYSJ er et unikt verktøy for å komme i kontakt med barn, ungen og foreldre. Gaven fra DNFO vil gjøre det mulig å komme i kontakt med langt flere unge. Det arbeides også med å få materialet ut i bokform (takk til Egil Herman Sjursen for faktainfo om Fellesgaven).
På bildet ser vi fra venstre Lasse Heimdal, Pål Espen Kilstad (holder diplomet) og Eirik Fosse
Foto: Frimurerbladet.
For de som er interessert i frimureriets historie i Bergens Provins, legges det ved to bilder.
Vedlagt denne side er lommekalenderen for 2024. Revidert utgave. Endringer er for møter i IX grad. Bruk også kalenderfunksjonen på nett under den enkelte loges nettside. Den enkelte loges sekretær sørger for at denne til en hver tid er oppdatert, dvs når det skjer endringer etter lommekalenderen er trykket.
Av Olav Kvinge
Per Hannevold og Gaute Kommedal ble utnevnt til Riddere og Kommandører med Det Røde Kors under nærvær av svært mange av brødrene fra Bergens Provincialloges område såvel som brødre fra landet for øvrig på et møte i VIII grad tirsdag 14. november.
Flere artikler
- Barns Beste støtter TV-aksjonen
- Honnørtegn til Jørn Osmundsen
- Ordførende Mester i Stavanger Stewardsloge
- Ny Deputert Mester fra 2024
- Ordenens Stormester på besøk hos St. Mikael til det gamle Gilde
- Stormesteren besøkte Stord
- Selskap?
- Å samle på vener
- Foreningen til Barns Beste
- Refleksjoner ved et årsskifte
- HMM helsehjelp til Ukraina - takk så langt
- Provincialmestere i Bergens Provincialloge
- Bjørn Johnsen er tildelt Provinciallogens honnørtegn
- Grytevaktene er godt i gang i Bergen
- Stormesterens fortjenstmedalje til Per Hannevold
- Størst av alt ...
- Seks-ords beskrivelse av ditt frimureri
- Ydmykhet i lykken
- Hjalmar Olseth installert som ny Provincialmester i Bergen
- Ny formann i Frimurernes sangforening i Bergen